| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Sekard

|
|
http://biznes.onet.pl/0,1993669,wiadomosci.html
| Cytat: | Polska" - wojna o równe studia
Dziennik "Polska" pisze o buncie rektorów prywatnych uczelni. Grożą oni pozwaniem państwa przed Trybunał Konstytucyjny, jeśli rząd nie spełni ich żądań.
Rektorzy domagają się, żeby państwo dopłacało do czesnego na dziennych studiach w prywatnych szkołach - ich studenci płaciliby wtedy za naukę mniej niż teraz albo nawet wcale. Warunkiem dopłat państwa ma być wysoki poziom kształcenia.
Zbuntowani rektorzy chcą też miejsc dla przedstawicieli prywatnych uczelni we wszystkich krajowych gremiach naukowych - proporcjonalnie do liczby studentów. Żądają także równego dostępu państwowych i prywatnych szkół do unijnych pieniędzy i równego prawa do zakupu mienia od Skarbu Państwa. Postulują wreszcie, by rząd częściowo refundował im koszty doktoryzowania i habilitowania kadry.
Dziennik "Polska" dodaje, że możliwość państwowych dopłat do prywatnych studiów dopuszcza przyjęta cztery lata temu i obowiązująca do dziś ustawa o szkolnictwie wyższym. Żaden rząd od 2005 roku nie zdecydował się na ten krok, obawiając się nadmiernego obciążenia budżetu i niezadowolenia uczelni państwowych.
Według wyliczeń rektorów na dopłaty do czesnego rząd wydałby w pierwszym roku 165 milionów złotych, w kolejnych nawet pół miliarda.
Więcej na ten temat - w dzienniku "Polska". |
Myślałem kurde że PRYWATNE ZNACZY PRYWATNE! _________________ ... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mateo Użytkownik maja 2009

|
|
Skandal, nie dość że mamy olbrzymią nadprodukcję studentów, często kiepsko wykształconych, niezbyt rozgarniętych i kończących głupie kierunki, to jeszcze chcą do tego dopłacać pieniądze podatników.
Przed II WŚ ten kto kończył maturę to już mógł się uważać za członka elity intelektualnej. A dzisiaj to każdy głupek może zostać magistrem. Ech to państwowe szkolnictwo, wszystko potrafi wypaczyć. _________________ "Na to, by w danym kraju zapanował socjalizm, wystarczy wprowadzić w nim demokrację." - Karol Marks
"Nie ma socjalizmu bez demokracji. Podobnie jak nie ma demokracji bez socjalizmu. " - Róża Luksemburg |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal.b

|
|
Przeciw. Studiowałem na prywatnej uczelni, nigdy nikomu nie przychodziły do głowy podobne pomysły. To jest jakaś kpina. _________________ Guns don't kill people, a, a.
I kill people with guns. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Walter Mondale
 Ostrzeżenia : 1 Dołączył: 24 Lut 2009 Pochwał: 14 Ostrzeżeń: 6 Posty: 1153
Poglądy: anarchista metodologiczny
|
|
Też jestem przeciw.
Ja studiowałem na państwowej, na studiach dziennych rzecz jasna. Na polskiej prywatnej w życiu bym nie studiował, na taki poziom nie opłaca się wyrzucać pieniędzy - zarówno własnych, jak i państwowych. _________________ Państwo nie zdajecie sobie sprawy, jak bardzo jesteście oszukiwani. Janusz Mikke |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal.b

|
|
Bzdury wypisujesz. Są różne poziomy, w zależności od szkoły. O takiej Szkole Wyższej Psychologii Społecznej czy Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych nie słyszałeś? _________________ Guns don't kill people, a, a.
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
neshy
Poglądy: objektywista
|
|
| Walter Mondale napisał: | Też jestem przeciw.
Ja studiowałem na państwowej, na studiach dziennych rzecz jasna. Na polskiej prywatnej w życiu bym nie studiował, na taki poziom nie opłaca się wyrzucać pieniędzy - zarówno własnych, jak i państwowych. |
Sam widzisz jak dziala panstwowy monopol - nie dosc, ze panstwowe uslugi sa marnej jakosci, to nienaruszalny monopol uniemozliwia wyksztalcenie sie dobrej jakosci uslug w sektorze prywatnym, chociaz sa wyjatki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%BCsza_Szko%C5%82a_Biznesu_-_National-Louis_University |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal.b

|
|
Tak jakby wszystkie państwowe uczelnie miały wysoki poziom... Ta prywatna też daje radę z tego co słyszałem http://www.kozminski.edu.pl/ _________________ Guns don't kill people, a, a.
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Walter Mondale
|
|
| michal.b napisał: | | Bzdury wypisujesz. Są różne poziomy, w zależności od szkoły. O takiej Szkole Wyższej Psychologii Społecznej czy Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych nie słyszałeś? |
Słyszałem, są różne poziomy, SWPS cenię, ale studiów na UW, UAM, UJ bym na żadną polską prywatną nie zamienił.
Nie mówię tu też o takich wynalazkach jak uniwersytet w Opolu czy państwowa wyższa szkoła w Ciechanowie - mówię o generalnym stanie szkolnictwa państwowego i prywatnego.
| neshy napisał: | | Sam widzisz jak dziala panstwowy monopol - nie dosc, ze panstwowe uslugi sa marnej jakosci, to nienaruszalny monopol uniemozliwia wyksztalcenie sie dobrej jakosci uslug w sektorze prywatnym, |
Jaki nienaruszalny państwowy monopol, skoro jest sektor prywatny? Na jakiej uczelni studiujesz czy też kończyłeś swe studia, że osiągnąłeś taką biegłość w języku polskim?
Dodane po 5 minutach:
| michal.b napisał: | | Tak jakby wszystkie państwowe uczelnie miały wysoki poziom... Ta prywatna też daje radę z tego co słyszałem http://www.kozminsi.edu.pl/ |
Tak, jest to JEDYNA prywatna uczelnia w Polsce, która robi habilitacje. _________________ Państwo nie zdajecie sobie sprawy, jak bardzo jesteście oszukiwani. Janusz Mikke |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal.b

|
|
| Walter Mondale napisał: | | michal.b napisał: | | Bzdury wypisujesz. Są różne poziomy, w zależności od szkoły. O takiej Szkole Wyższej Psychologii Społecznej czy Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych nie słyszałeś? |
Słyszałem, są różne poziomy, SWPS cenię, ale studiów na UW, UAM, UJ bym na żadną polską prywatną nie zamienił.
Nie mówię tu też o takich wynalazkach jak uniwersytet w Opolu czy państwowa wyższa szkoła w Ciechanowie - mówię o generalnym stanie szkolnictwa państwowego i prywatnego. |
Wspomniałeś o Ciechanowie celowo czy przez przypadek tak trafiłeś? Jeżeli mówisz o generalnym stanie, to nie mogę się z Tobą nie zgodzić. _________________ Guns don't kill people, a, a.
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mariusz

Poglądy: Prawdziwy liberał
|
|
Studiowałem pięc lat na państwowej uczelni. Kolega rozpoczął inny kierunek na prywatnej i bardzo szybko się okazało że poziom znacznie odbiega. Uczelnia ta podkreślała że... duża część kadry pochodzi z tej pierwszej.
Podstawowy minus (poza opłatami!) to to że studia na prawie wszystkich kierunkach kończą się po 3,5 roku, nadaniem tytułu inżyniera bądź licencjata. Czyli lipa jeśli ktoś chce mieć wykształcenie wyższe.
Jak najbardziej jestem za konkurencją prywatnych uczelni jednak nie oszukujmy się, nigdy nie dorównają państwowym. A to co jest w cytacie Sekarda m.in. o tym świadczy. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
neshy
Poglądy: objektywista
|
|
| Walter Mondale napisał: |
| neshy napisał: | | Sam widzisz jak dziala panstwowy monopol - nie dosc, ze panstwowe uslugi sa marnej jakosci, to nienaruszalny monopol uniemozliwia wyksztalcenie sie dobrej jakosci uslug w sektorze prywatnym, |
Jaki nienaruszalny państwowy monopol, skoro jest sektor prywatny? Na jakiej uczelni studiujesz czy też kończyłeś swe studia, że osiągnąłeś taką biegłość w języku polskim?
|
Oczywiscie, nagialem definicje monopolu. Chodzi mi o sytuacje, w ktorej panstwowe uczelnie sa uprzywilejowane. W jaki sposob, to wyjasnia pierwszy post tego tematu. Podtrzymuje stwierdzenie o marnych efektach panstwowego uprzywilejowania. Co nie znaczy, ze danie czesci tych przywilejow jakos polepszy sytuacje prywatnych uczelni, na pewno nie uczyni ich lepszych od panstwowych - status quo zachowany.
Nie studiuje i pewnie nie bede w Polsce studiowal, bo jak widac po tobie nauczyc moga najwyzej znajomosci prawa i jezyka polskiego, a z reszta juz tak swietnie nie jest. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzychun Wyróżniony 2 razy

|
|
W Polsce prywatne studia to tania podróbka,ale jest to wina państwa a nie sektora prywatnego. Przez wiele lat powstawało mnóstwo uczelni, które były przeznaczone dla ludzi, którzy chcą ominąć służbę wojskową. Myślę, że teraz sytuacja będzie się poprawiać, dlatego że nikt nie będzie płacić za studia jedynie po to żeby nie ścigała go żandarmeria. Po drugie publiczne wyższe uczelnie są tak naprawdę na rękę nie studentom, ale kapitalistom. Państwo ściąga z nich obowiązek szkolenia sobie jak najlepszych pracowników. Gdyby nie było publicznych studiów sami musieliby fundować dobre uczelnie aby potem mieć dostęp do jak najlepszych czynników produkcji jakich dostarczają pracownicy.
Właśnie tak powstawały wielkie amerykańskie uniwersytety - Massachusetts Institute of Technology, czy Yale.
Podobnie jest zresztą z kursami opłacanymi przez Urzędy Pracy. Jeśli pracodawcy potrzebują pracowników sami powinni szkolić ludzi. Ale łatwiej jest ten obowiązek przerzucić na podatnika i mieć wykwalifikowanego pracownika za free. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Walter Mondale
|
|
| neshy napisał: | | Nie studiuje i pewnie nie bede w Polsce studiowal, bo jak widac po tobie nauczyc moga najwyzej znajomosci prawa i jezyka polskiego, a z reszta juz tak swietnie nie jest. |
Ale że co, że chciałeś mnie obrazić tym, że dobrze znam prawo i język polski?
Nie martw się, znam też się też na wielu innych sprawach, nawet piśmiennictwo Janusza Mikke znam lepiej od wielu jego wyznawców.  _________________ Państwo nie zdajecie sobie sprawy, jak bardzo jesteście oszukiwani. Janusz Mikke |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|